Jakość warzyw, to wbrew powszechnej opinii, nie tylko ich zachwycający wygląd, czy tez przepyszny smak. To przede wszystkim cechy, których gołym okiem nie zauważymy. Po co właściwie jemy warzywa? Wiele osób je bardzo lubi. Jedzą je oni, bo lubią, bądź też dlatego, że nie lubią mięsa. Coraz więcej jest wegetarian, czy też wegan, którzy nie akceptują jedzenia mięsa. Muszą jeść więc warzywa, które zresztą przeważnie im smakują. Jednakże, również ludzie, którzy jedzą mięso, oraz niezbyt lubią warzywa, dosyć regularnie je spożywają. Po co więc to robią? Chodzi zwykle o to, że uważa się, iż warzywa mają mnóstwo właściwości, wpływających w sposób zbawienny, bądź co najmniej bardzo dobry na organizm. Jednak niestety, to nie często jest prawdą. Jeśli bowiem, nawóz warzyw był zły, kiepska będzie także jakość warzyw. Jeśli nawóz zapewniła Ziemia polska kompostownia warzywa powinny być jednak dobre smakowo, jak i faktycznie pozytywnie oddziałujące na organizm. Jednakże, trzeba wiedzieć, że nie tylko nawóz ma duży wpływ na jakość warzyw.